Protesty ekologů zahájily projednávání dostavby Temelína

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: E15 Anna Vackova

Transparenty s protijadernými hesly dnes vítaly účastníky veřejného projednávání vlivu plánované dostavby Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí (EIA) české, rakouské a německé nevládní organizace. Před Sportovní halou v Českých Budějovicích, kde se koná, uspořádaly poklidný happening. Ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský počítá s tím, že se odpor bude s možným zahájením stavby stupňovat, i když asi nebude mít asi formu protestů jako při budování prvních dvou bloků.

Proces EIA začal před čtyřmi roky, kdy potenciální investor ČEZ záměr oficiálně oznámil ministerstvu životního prostředí, dnes lidé mohou vznést námitky k dokumentaci a posudku plánované stavby. Jednání se za přísných bezpečnostních podmínek účastní asi 250 lidí a více než stočlenný tým expertů ze strany ČEZ a zpracovatelů posudků a dokumentace. Účastníci si stěžovali, že v sále nemohou mít vodu a že audiodokumentace není v němčině.

V dopoledním programu, jenž uzavřel výpadek proudu, zazněla rekapitulace procesu EIA, ve které Iva Kubátová z ČEZ uvedla, že dostavbou Temelína společnost reaguje na státní energetickou koncepci a budoucí konec provozu uhelných elektráren. Rakouský ministr životního prostředí Nikolas Berlakovich pak tlumočil negativní stanovisko jeho země k jaderné energetice a dostavbě elektrárny. Připomněl havárie v Černobylu a Fukušimě a konstatoval, že případné důsledky havárie v Temelíně se na hranicích nezastaví.

„Chceme, aby byly posouzeny reálné dopady plánované jaderné elektrárny na životní prostředí, ale zatím se tak nestalo,“ řekl Edvard Sequens ze sdružení Calla. Ministerstvo životního prostředí by podle něj mělo v závěru procesu vydat ke stavbě nesouhlasné stanovisko. Zpracovatel dokumentace, kterého platil ČEZ, ale také zpracovatel posudku vybraný ministerstvem, ignorovali závěry ze zjišťovacího řízení, které ministerstvo životního prostředí vydalo v roce 2009.

Podle závěrů měl investor například uvést konkrétní technický a technologický popis všech uvažovaných typů reaktorů a zhodnotit jejich vliv na životní prostředí a veřejné zdraví. V dokumentaci ekologům chybí i popis likvidace zařízení a vyhořelého paliva včetně doložení místa pro výstavbu hlubinného úložiště. Straně zelených podle předsedy Ondřeje Lišky chybí v posudku i vliv těžby uranu a jeho zpracování na životní prostředí, jež se stavbou podle nich úzce souvisejí.

Dostavbu dvou reaktorových bloků dva dny před veřejným projednáváním podpořil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj svůj vstřícný postoj při stavebním řízení podmínil investicemi do silnic a železnice.

Ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský řekl, že vybudování nových výrobních bloků je strategickou investici, jež Česku zabezpečí dlouhodobě stabilitu dodávek elektrické energie a v regionu zaměstnanost. Pověřenec Rakouska pro jaderné otázky Radko Pavlovec pak nedávno uvedl, že ČR je po Francii druhým největším vývozcem elektřiny v Evropě a budovat nové reaktory není třeba.

Původní investiční záměr z roku 1979 počítal v Temelíně se stavbou čtyř výrobních bloků, v roce 1990 ale z rozhodnutí vlády byly práce na třetím a čtvrtém bloku pozastaveny. V červnu 2002 byl pak zahájen zkušební provoz prvního bloku a v dubnu 2003 druhého bloku.

Mimo proces EIA hledá ČEZ dodavatele dostavby. Termín předložení nabídek byl stanoven na 2. července, vítěz by měl být znám do konce roku 2013. by mohla začít v roce 2016. Náklady se odhadují na 200 až 300 miliard Kč.

Proces EIA má několik fází. Od oznámení záměru potenciálního investora, přes zjišťovací řízení, tvorbu dokumentace, a nezávislý posudek až po veřejné projednávání.