Průmysl se i v červnu potýkal s horšími podmínkami

Mitas

Mitas Zdroj: Anna Vackova, E15

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v červnu dál mírně zhoršily, pokles se ale zpomalil. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 49,4 bodu z květnového 47,6 bodu, nejhoršího výsledku od srpna 2009. To svědčí již třetí měsíc za sebou o zhoršování celkových podnikatelských podmínek, oznámila dnes společnost Markit Economics. V indexu je předělem mezi růstem a poklesem aktivity hranice 50 bodů.

„Po nečekaně silném poklesu HDP v prvním čtvrtletí roku 2012 a zhoršení předstihových indikátorů v Německu, které je hlavním obchodním partnerem ČR, je zlepšení PMI mezi květnem a červnem povzbudivé,“ uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

PMI v červnu překvapil všechny analytiky, uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče s tím, že trh čekal horší čísla. Vývoj českého PMI tak jde nečekaně proti jeho německému protějšku, který v červnu dále klesl. Většinou vzhledem k provázanosti obou ekonomik lze vidět společný pohyb obou indikátorů, dodal.

Během druhého čtvrtletí se PMI podle Markit Economics pohyboval v průměru kolem 48,9 bodu, což je nejhorší průměrný čtvrtletní výsledek od třetího čtvrtletí roku 2009, kdy činil 46,7 bodu. Přesto se PMI zvedl z květnového nejhoršího výsledku za 33 měsíců.

Květnový výsledek podle Urbanské potvrzuje, že český hrubý domácí produkt letos klesne. „Předpokládáme ovšem, že pokles hospodářské aktivity bude mělký a červnové oživení PMI tuto naši domněnku potvrzuje,“ dodala.

V červnu se stabilizovala výroba a narostla . Nové zakázky oslabovaly pomalejším tempem a došlo i k jistému zlepšení nových exportních zakázek. „Prakticky stagnující nárůst cen vstupů a pokles cen hotových výrobků nijak neohrožuje index spotřebitelských cen a svědčí o tom, že centrální banka má prostor pro snížení úrokových sazeb,“ dodala Urbanska.