Průmysl se zeptá partají: Prosadíte euro a dálnice?

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Jaroslav Hanák, Bohuslav Sobotka
Jaroslav Hanák
Jaroslav Hanák
Zleva premiér Bohuslav Sobotka a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák vystoupili 14. září na briefingu na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.
Výroba funkčního oblečení Moira v závodě ve Strakonicích
9
Fotogalerie

Svaz průmyslu a dopravy chce vědět, zda politické strany podpoří seznam jeho priorit – od úpravy stavebního zákona přes přijetí eura až po zpřístupnění dotací velkým firmám.

Politiky kandidující do podzimních parlamentních voleb z devíti stran, které v březnovém průzkumu agentury STEM získaly nejméně čtyři procenta volebních preferencí, osloví v nejbližších dnech zástupci Svazu průmyslu a dopravy. Zeptají se jich, co říkají novému seznamu priorit svazu. Ten jako největší sdružení zaměstnavatelů zastupuje zájmy jedenácti tisíc firem.

Na seznamu pracovalo přes 400 odborníků. Mezi priority zařadili mimo jiné vytvoření nového stavebního zákona, aby se zrychlilo schvalování staveb. „Za 3,5 roku současná koalice nedokázala zákon novelizovat. Za tu dobu jsme otevřeli stěží 25 kilometrů dálnic. Zůstává to jako úkol pro příští vládu,“ říká prezident svazu Jaroslav Hanák.

Podle svazu také přibyly důvody pro přijetí eura. „Velká Británie byla jako jediná velká unijní země bez eura. Po brexitu nemůžeme zůstat my skoro sami mimo. Euro je nutné přijmout ne z eurohujerství, ale právě naopak, abychom mohli uvnitř EU hájit své zájmy a občas bouchnout do stolu,“ uvedl viceprezident svazu Radek Špicar. Podle něj se také po skončení intervencí vývozci budou znovu potýkat s kolísáním kurzu koruny.

Svaz chce prosadit, aby mohly bez znevýhodnění čerpat ze strukturálních fondů i velké podniky. „Ne vždy, ale tam, kde to dává smysl. Příkladem jsou energetické úspory,“ uvedl Špicar.

O tom, jak se strany postaví k seznamu priorit, bude svaz informovat své členy na sjezdu koncem května. Nedá ale žádné doporučení, koho volit.

Podívejte se, jak se dělá nová padesátieurovka:

Video placeholde
Jak se dělá nová padesátieurovka • ECB