Průzkum pro jaderné úložiště dostal zelenou zatím v pěti lokalitách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Ministerstvo životního prostředí povolilo v pěti lokalitách průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu. Správa úložišť tam může provést první etapu geologických průzkumných prací a posoudit, zda jsou lokality pro hlubinné úložiště vhodné. Aktivisté se ale dlouhodobě snaží celý proces zastavit, také občané s úložišti nesouhlasí a odmítali je i v referendu.

„Ze zákona nic nebránilo vydat kladné rozhodnutí pro realizaci geologických neinvazivních prací,“ odpověděla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Podle ní průzkum nemá dopady na životní prostředí.

Pro hlubinná úložiště na použité palivo z jaderných elektráren bylo v Česku vytipováno sedm lokalit. Z nich pět získala povolení k průzkumu. Na zbylá dvě rozhodnutí správa úložišť ještě čeká. Pokud kladná stanoviska nabudou právní moci, mají ze zákona dotčené obce nárok čerpat ročně pro jednu lokalitu příspěvky až 12 milionů korun.

Sběr dat i sondáže

Celkem stát vyčlenil 72 milionů na rok. Peníze se budou obcím vyplácet po dobu, kdy bude průzkum trvat. V první etapě jde o geologické průzkumné práce, a to měření u povrchu, sběr dat, sondáže a odběr hornin pomocí neinvazivních metod.

Povolení dosud dostala lokalita Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku a Čihadlo na Jindřichohradecku a Kraví hora na Žďársku. Správa úložišť ještě čeká na rozhodnutí o Hrádku na Jihlavsku a o lokalitě Horka pod Velkým Meziříčím.

Ekologové páchnoucí byznysem