První blok Dukovan je opět v provozu, po 167 dnech

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CTK

V reaktoru prvního bloku Dukovan obnovili energetici v noci na dnešek po 167 dnech řízenou štěpnou reakci. Od 6. února dodává v jaderné elektrárně elektřinu do sítě jen jeden z jejích čtyř bloků. Pracovníci už ale vracejí do provozu i blok číslo dvě odstavený loni 18. září. Od soboty by tak v Dukovanech měly vyrábět elektrický proud tři bloky, potvrdil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Skupina ČEZ přišla kvůli odstavení bloků v Dukovanech v minulém roce o 2,5 miliardy korun. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš. Kvůli opakování kontrol svarů vyvolaných jejich nekvalitními rentgenovými snímky v dokumentaci loni stály přes tři měsíce tři bloky Dukovan ze čtyř. Podle údajů firmy byla kvůli tomu podána dvě trestní oznámení, jedno podal ČEZ, druhé SÚJB.

Dukovanský blok číslo jedna byl odstaven 28. srpna. Odstávka se kvůli opakovaným kontrolám svarů protáhla z původně plánovaných 58 dnů na 167 dnů. Reaktor bloku číslo dvě by se měl na takzvaný minimální kontrolovaný výkon dostat v pátek odpoledne, tedy po odstávce dlouhé 148 dnů. Oba bloky začnou znovu dodávat proud do distribuční sítě v sobotu, uvedl mluvčí.

Do provozu se vrací od 28. ledna

První blok Dukovan dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu dnes v 02:29. Do provozu ho energetici začali vracet 28. ledna. Práce se o několik dní protáhly, protože při tlakové zkoušce technologie byly zjištěny dvě drobné netěsnosti na částech potrubí, které musely být opraveny.

U prvního dukovanského bloku firma ČEZ také potřebuje do konce března získat povolení pro jeho další provoz. Nynější desetileté povolení mělo končit loni 31. prosince, ale SÚJB ho na žádost energetické firmy prodloužil o tři měsíce.

Při odstávce pracovníci v reaktoru prvního bloku vyměnili za čerstvou pětinu jaderného paliva. Dokončeny byly investiční akce zaměřené na zvýšení bezpečnosti tohoto zařízení, které vyplynuly ze zátěžových testů. Kupříkladu se zvýšila odolnost objektu proti zemětřesení. „V průběhu odstávky byla provedena ojedinělá těsnostní a tlaková zkouška hermetických prostor, která prokázala velmi dobrý stav bloku,“ doplnil Bezděk. Tato zkouška se dělá jednou za deset let. Odborníci prováděli několik na sobě nezávislých měření čtyři dny. Zkoušky se účastnilo přes 100 pracovníků elektrárny pod dohledem 13 inspektorů SÚJB.

Kvůli opakovaným kontrolám svarů fungoval loni v Dukovanech od 19. září do 28. prosince jen blok číslo čtyři. Tento blok energetici odstavili minulou sobotu, jeho odstávka potrvá zhruba dva měsíce.