První německá aukce soláry příliš nezlevnila

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Německo má za sebou první aukci, v níž výši podpory solárních elektráren neurčovali úředníci, ale soutěž mezi investory. O možnost postavit 150 megawattů solárních parků na volných plochách se utkalo 170 projektů. Podle spolkového ministerstva hospodářství nabídka výrazně překonala poptávanou kapacitu. Uspějí projekty, které budou požadovat nejnižší podporu.

Jenže výrazné zlevnění nových slunečních elektráren, které mají aukce do budoucna přinést, zatím vidět není. Oficiální výsledky aukce zatím Spolková agentura pro síťová odvětví (BNetzA) nezveřejnila. Náměstek ministra hospodářství Reiner Baake nicméně pro PV-Magazine naznačil, že investory požadovaná cena elektřiny se v aukci pohybovala od devíti do deseti centů za kilowatthodinu.

Ceně 11,29 eurocentu, kterou nesměli překročit, se tak investoři ani nepřiblížili. Alespoň ale překročili částku 8,61 centu, na které mají nárok elektrárny do 500 kilowattů uvedené do provozu letos v květnu. Zelený bonus pro velké solární parky činí podle PV-Magazine 9,02 centu za kilowatthodinu. Aukce se mohli účastnit investoři s projekty s výkonem od 100 kilowattů do deseti megawattů, umístěnými podél dálnic nebo na pozemcích, které už neslouží původnímu účelu.

Výkupní ceny solární elektřiny v NěmeckuVýkupní ceny solární elektřiny v Německu | E15

Dubnová aukce sloužila jako pilotní projekt, který měl ověřit metodu aukce pro stanovení podpory obnovitelných zdrojů. Baake tvrdí, že v tomto ohledu byla úspěšná. Od roku 2017 se mají aukce vztahovat na všechny nové obnovitelné projekty. To je v souladu i s evropskými pravidly, která od stejného data počítají s tendry u nových větrných elektráren s výkonem nad tři megawatty a u ostatních typů zelených zdrojů s výkonem nad 500 kilowattů.

Německo letos plánuje ještě dvě solární aukce. V srpnu a v prosinci se bude soutěžit o podporu pro 350 megawattů slunečních elektráren. V letech 2016 a 2017 se uskuteční aukce na dalších 700 megawattů. „První aukce ukázala, že mezi investory do megawattových elektráren je o nové instalace zájem. Ale celková dražená kapacita 1,2 gigawattu do roku 2017 je příliš nízká,“ tvrdí Carsten König, předseda solární asociace BSW.

Ceny solárů padají
Solární elektrárny jsou v Německu stále levnější. Od roku 2004 se výkupní ceny elektřiny ze solárních parků snížily ze zhruba 45 na devět centů za kilowatthodinu. U střešních instalací spadla podpora z 57 pod 13 centů za megawatthodinu. V posledních měsících se však pokles výkupních cen zpomalil. V průměru nyní Němci platí za kilowatthodinu sluneční elektřiny přibližně 30 centů. Za rok je stojí podpora fotovoltaiky necelých deset miliard eur.