První supermarket napájený čistě z bioplynu z potravinového odpadu

obchod Sainsbury's, ilustrační foto

obchod Sainsbury's, ilustrační foto Zdroj: E-ON

Britský řetězec supermarketů Sainsbury’s odhalil plány na přebudování jednoho ze svých obchodů na energeticky nezávislou jednotku, která bude napájena pouze elektřinou vyrobenou z potravinového odpadu. Obchod v Cannocku by podle všeho měl veškerý svůj potravinový odpad zasílat na nedaleké bioplynové elektrárny, z níž do obchodu již vede „přímá elektrická linka“. V elektrárně bude končit obdobný odpad i z okolních supermarketů sítě Sainsbury’s.

Odpad v podobě neprodatelných, charitativně nevyužitelných či již zkažených potravin ze supermarketů by měla zpracovávat tamní elektrárna Biffa, která má ve svém vybavení kotle na anaerobní rozklad a spalování z něj vzniklého metanu. Manažeři Sainsbury’s zatím neupřesnili, co plánují dělat s vedlejším produktem zmíněného procesu – skleníkovým plynem oxidem uhličitým.

Podle komentáře webu Phys.org se nicméně dá předpokládat, že CO2 bude buď jímán, anebo vypouštěn, neboť takto vzniklý plyn je tamní legislativou považován za environmentálně „neutrální“.

Sainsbury’s již dle svého prohlášení má značné množství zkušeností s využíváním anaerobního rozkladu potravin, ročně tak prý jeho partneři vyrobí dostatek energie k celoročnímu napájení 2500 britských domácností.

obchod Sainsbury's v Cannockuobchod Sainsbury's v Cannocku | Sainsbury'sobchod Sainsbury's v Cannocku