Řada distributorů benzinu nesežene peníze na kauci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Začal měsíc, který rozhodne o přežití některých distributorů pohonných hmot. Do konce října musejí podle novely zákona o pohonných hmotách sehnat 20 milionů korun, které složí jako vratnou kauci u celní správy. Z kauce by se hradily případné budoucí daňové nedoplatky distributora.

Menší i velcí obchodníci se zpravidla vydají cestou bankovní záruky. A tady mohou narazit. „S bankami se snažíme už nějakou dobu garanci dojednat. Neuspěli jsme ani u Komerční banky ani u České spořitelny, u nichž máme účty už sedmnáct let,“ popisuje problémy Pavel Semerád, jednatel Dibeny Morava. Ta ročně prodá 10 milionů litrů pohonných hmot, a patří tak spíše ke středně velkým distributorům.

Semerád nakonec ochotnou banku nejspíš našel. Předseda Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Indráček odhaduje, že na kauci dosáhne asi stovka firem. To by znamenalo, že ke konci října přijdou o povolení k činnosti tři čtvrtiny aktivních distribučních firem.

„Poskytnutí bankovní záruky je především otázkou individuálního posouzení každého obchodního případu na základě pravidel obezřetnosti,“ shrnuje praxi bank náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Jinými slovy ani stabilní firma s dostatečným majetkem na zajištění nemá jistotu, že záruku od banky dostane. Některé banky navíc teprve uvažují, že by garance obchodníkům s benzinem a naftou nabídly. Patří mezi ně UniCredit Bank.

Získání bankovní záruky ještě neznamená, že menší distributor přežije. „Setkali jsme se s nabídkou, kdy malý distributor měl za záruku platit úrok čtyři až pět procent ročně. U firmy, která prodá ročně dva miliony litrů, by to znamenalo zdražení o 0,40 koruny na litr. Přestane tak být konkurenceschopná,“ míní Ivan Indráček, předseda Společenství čerpacích stanic ČR.

„Průměrně velkého distributora by náklady na záruku ohrozit neměly. Dá se čekat, že úrok se bude pohybovat kolem 1,5 procenta ročně. Při obratu deset milionů litrů pohonných hmot budou náklady činit 0,03 koruny na litr,“ tvrdí výkonný ředitel České asociace petrolejářského průmyslu Jan Mikulec.

Vyvětrat registr distributorůVyvětrat registr distributorů

Kauce mají sloužit jako nástroj pro potírání úniků daně z přidané hodnoty zejména u dovážených pohonných hmot. Stát kvůli nim přichází podle odhadů ministerstva financí ročně zhruba o pět miliard korun. „Snížení tohoto čísla o sedmdesát až osmdesát procent by bylo možné hodnotit jako velký úspěch,“ říká Jan Zaplatílek, ředitel z odboru plynárenství a kapalných paliv rezortu průmyslu a obchodu.

Zlepší se situace na trhu pohonných hmot?