Řecký ostrov Tilos bude energeticky soběstačný, stačí mu jen slunce a vítr

Tilos

Tilos Zdroj: CC BY SA 2.0: Fredrik Rubensson via Flickr

Tilos
Tilos
Tilos
Tilos
Solární panely (ilustrační foto)
10
Fotogalerie

Malý řecký ostrov Tilos si bude vyrábět vlastní elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, stane se tak plně soběstačným. 

Během letošního roku se politická reprezentace ostrova rozhodla k dalšímu zásadnímu kroku. Ostrov je postupně osazován alternativními energetickými zdroji, takže od září by měl vyrábět svou vlastní elektřinu a být tak plně soběstačný. Veškerá energie bude navíc pocházet z obnovitelných zdrojů.

Výrobu elektrické energie bude zabezpečovat jedna větrná turbína a malý fotovoltaický park. Podle britského deníku The Guardian je jejich výstavba součástí projektu z velké části financovaného Evropskou komisí. Celková cena projektu je 15 milionů eur.

Důvody pro změnu energetické politiky ale nejsou jen ekologické, existuje i jeden podstatný praktický důvod. Tilos je v současné době energeticky závislý na sousedním ostrově Kos, ze kterého je elektřina vedena kabelem vedeném po mořském dně. Tento způsob elektrifikace je ale dosti nespolehlivý, časté výpadky proudu patří k běžnému životu na ostrově.

Po instalaci vlastní elektráren by mohl Tilos nabízet elektřinu naopak Kosu. Autoři projektu doufají, že se ostatní ostrovy, a to nejen v Řecku, budou jejich řešením inspirovat. Věří také, že novátorské nápady přivedou na ostrov i další turisty.

Celý ostrov je přírodní rezervací, ve které žije přes sto specifických druhů zvířat, neméně bohatá je flóra ostrova. Tilos je navíc známý tím, že své přírodní bohatství chrání, pro svou ekologickou politiku je přezdíván „řecký zelený ostrov“.

Tilos je součástí souostroví Dodekany ve Středozemním moři. Známé řecké ostrovy nepřevyšuje svou velikostí ani počtem obyvatel, žije na něm jen necelých osm stovek obyvatel.