Reuters: Německá skupina E.ON nabídla, že prodá aktivity innogy v Česku

E.ON

E.ON Zdroj: profimedia.cz

Innogy
2
Fotogalerie

Německá energetická skupina E.ON nabídla, že prodá plynárenské a elektrárenské aktivity německého konkurenta innogy v České republice. Chce tak rozptýlit obavy Evropské komise ze svého plánu na převzetí části majetku innogy. E.ON podle něj v rámci ústupků Evropské komisi nabídla rovněž prodej části svých elektrárenských aktivit v Maďarsku a některá další opatření.

Německá společnost innogy je největším distributorem plynu v České republice, kde na konci loňského roku zaměstnávala 4100 lidí. Firma v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků.

Společnost E.ON kupuje majetek innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE. E.ON by po dokončení dohody měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny aplynu, RWE pak zejména ve výrobě elektřiny na velkoobchodním trhu.

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku firmy innogy společností E.ON letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech Evropské unie, včetně České republiky. Minulý týden komise oznámila, že firma E.ON nabídla ústupky, neposkytla však o nich žádné informace.

RWE již dříve získala od Evropské komise povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od firmy E.ON, což je rovněž součástí celé transakce.