Rolls-Royce osekává náklady, zruší další manažerská místa

Výroba leteckých motorů Rolls-Royce

Výroba leteckých motorů Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Britský výrobce motorů Rolls-Royce Holdings zruší dalších více než 200 manažerských pracovních míst. Rozhodnutí je součástí restrukturalizačního programu společnosti, který byl spuštěn v loňském roce a jehož cílem je do roku 2017 snížit roční náklady firmy o 150 milionů až 200 milionů liber (4,7 až 6,3 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

Před zahájením restrukturalizace měl Rolls-Royce zhruba 2000 vyšších manažerských pozic. V květnu firma oznámila že plánuje zrušit 400 manažerských míst. Celkem měla firma na konci loňského roku 50 500 zaměstnanců.

Rolls-Royce je předním dodavatelem leteckých motorů pro společnosti Boeing a Airbus. Dodává také motory pro lodě i pro využití v průmyslu. Firma bojuje s poklesem tržeb i zisku, protože poptávka po některých ziskových starších leteckých motorech prudce klesla. Přetrvávající pokles cen ropy a zemního plynu pak měl negativní dopad na divizi energetických systémů i na lodní divizi. V letošním roce byla firma nucena poprvé od roku 1992 snížit dividendu.

Společnost byla založena v roce 1884. V 70. letech minulého století byl výrobce leteckých motorů oddělen od výroby luxusních aut stejného jména.