Ropný boom: Irák má v těžbě brzy překonat Írán i Venezuelu

ropa, Irák

ropa, Irák Zdroj: profimedia.cz

Irák čeká ropný boom, předpovídá Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Těžba ropy v zemi by se podle ní mohla do roku 2020 více než zdvojnásobit a do roku 2030 by Irák v produkci přeskočil Írán i Venezuelu a zařadil se na druhé místo hned za Saúdskou Arábii. IEA zároveň upozornila, že v případě nedostatečných investic by mohl být růst irácké produkce pomalejší, což by vedlo k růstu cen ropy na světových trzích.

Podle základního scénáře IEA by těžba ropy v Iráku měla do konce tohoto desetiletí překročit šest milionů barelů denně. Podle hlavního ekonoma IEA Fatiha Birola bude produkce ropy v Iráku přímo „klíčová pro zdraví globální ekonomiky“. Země se má postarat o 45 procent očekávaného nárůstu globálních ropných dodávek.

Produkce ropy v Iráku řadu let stagnovala kvůli válkám a sankcím. Výraznější růst začala vykazovat v roce 2010 poté, co Bagdád uzavřel kontrakty s velkými ropnými podniky, jako jsou BP, Exxon Mobil, Eni či Royal Dutch Shell.

Irák má čtvrté největší zásoby ropy na světě. V současnosti irácká těžba mírně přesahuje tři miliony barelů denně a je nejvyšší za poslední tři dekády. Další nárůst by mohl znamenat i zamíchání geopolitickými kartami, přinejmenším v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Ohrozit rychlý růst těžby ale můžou kromě nedostatku investic i právní tahanice. Bagdád se pře s autonomní kurdskou oblastí kvůli zákonu, který má vytvořit pravidla pro těžbu a zpracování ropy.

Vývoj ceny ropy WTI za posledních pět let

Vývoj ceny ropy WTI za posledních pět letVývoj ceny ropy WTI za posledních pět let | vrba@mf.cz

Ropný trh v současnosti čerpá podporu z potenciálních rizik pro dodávky v podobě občanské války v Sýrii a sporu mezi Íránem a Západem. Týden ale zahájily ceny ropy poklesem, který odrážel obavy trhu z dalších zpráv o zpomalování ekonomického růstu v Číně.