Rosatom podepsal s českými podniky dohody k Temelínu

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Ruská společnost Rusatom Overseas ze skupiny Rosatom dnes podepsala memoranda o porozumění při budoucí spolupráci s desítkou českých a slovenských společností. Ty budou sloužit jako subdodavatelé pro dceřiné firmy Rosatomu Atomstrojexport a Gidropress v případě, že v konsorciu s českou Škodou JS získají zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. České podniky budou mít také možnost podílet se na vývoji jaderných elektráren ruských firem ve světě.

Mezi firmami, které s Rusy plánují navázat spolupráci, jsou například I&C Energo, plzeňské ETD Transformátory, Kabelovna Kabex, výrobce armatur MSA či slovenský dodavatel kotlů SES Tlmače. Firmy obdržely katalog 4 tisíc výrobků a služeb, o které má Rosatom při výrobě elektráren zájem.

Rosatom si vybral dalších 15 potenciálních subdodavatelů pro Temelín loni v říjnu. Dohody o porozumění tehdy podepsal například s Vítkovicemi či stavební firmou Hochtief. Kromě rusko-českého konsorcia jsou účastníky tendru na dostavbu Temelína francouzská Areva a americký Westinghouse. Také tyto firmy v minulých měsících uzavíraly memoranda o budoucí spolupráci s českými podniky.

„Nabízíme již dnes českému a slovenskému průmyslu dlouhodobé obchodní příležitosti v zahraničí,“ řekl výkonný viceprezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček. „Celkem plánuje Rosatom do roku 2030 nákup zařízení a služeb pro budované jaderné objekty v hodnotě více než 300 miliard dolarů. S českými kolegy spolupracujeme i v současnosti. Například pro dva bloky indické elektrárny Kudankulam nám devět českých firem dodávalo armatury, čerpadla, kabely a další zařízení za 58 milionu dolarů,“ dodal.

Uchazeči o dostavbu Temelína získali loni od ČEZ zadávací dokumentaci a snaží se jej přesvědčit o svých záměrech zapojit do zakázky významný počet českých podniků. Do poloviny letošního roku mají předložit své nabídky. Účast českých firem na dostavbě sice není oficiální podmínkou tendru, zástupci ČEZ a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost.

O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky ale existuje možnost, že žádný z uchazečů vybrán nebude. Jejich současné projekty ve světě totiž provázejí problémy s překročením rozpočtů a stanovených termínů. Navíc ekonomická situace v Evropě nyní nepřeje velkým projektům.

Otázkou také zůstává, zda ČEZ bude dostavbu financovat čistě ze svých zdrojů, a zda se firmě vůbec provoz Temelína finančně vyplatí. Hodnota dostavby se odhaduje na 200 až 300 miliard korun.