Rosněfť a Exxon budou strategickými partnery

ropa

ropa Zdroj: profimedia.cz

Největší ruská ropná společnost Rosněfť a největší americký producent ropy Exxon Mobil podepsaly smlouvu o strategickém partnerství. Exxon uvedl, že Rosněfť se díky smlouvě dostane k rozsáhlým zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu, zatímco Exxon Mobil bude moci začít s průzkumem na pobřeží Černého moře a v arktické oblasti Karského moře. Dohoda je považována za jednu z nejvýznamnějších, která kdy byla v odvětví těžby ropy mezi americkým a ruským podnikem podepsána.

Rosněfť je státní společností a díky Exxonu získá cenné know-how k těžbě ropy v těžko přístupných formacích, kde nelze těžit klasickým vertikálním hloubením. Získané vědomosti zužitkuje i doma v Rusku, převážně v zamrzlých oblastech Sibiře.

V Severní Americe se Rosněfť hodlá zaměřit na takzvané nekonvenční uhlovodíky, mezi něž patří i ropa a zemní plyn z břidlic. Suroviny vázané v těchto formacích nelze získávat tradičním vertikálním hloubením. Pokud všechno půjde podle plánu, Rusko díky získání nových technologií zvýší těžbu v arktických oblastech a udrží pozici největšího producenta ropy na světě.

Firmy začaly o spolupráci jednat už loni v létě, podrobnosti tedy ladily téměř rok. Exxon měl snahu do Ruska proniknout už před deseti lety, kdy měl zájem o tehdy největší ruskou ropnou společnost Jukos. Ta ale upadla v nemilost ruských úřadů - protože nebyla schopna zaplatit údajné daňové nedoplatky za minulé roky, vyhlásila bankrot.

Rusko od rozpadu Sovětského svazu před 20 lety neučinilo žádný významný objev ropy. Pokud chce tedy zůstat největším světovým producentem ropy, a udržet si tak náskok před Saúdskou Arábií, bude se muset věnovat i těžbě z pobřežních a nekonvenčních ložisek.