Rosněfť se může stát světovým ropným lídrem, dal nabídku Britům

ropa, Rosněfť

ropa, Rosněfť Zdroj: profimedia.cz

Rosněfť míří k ovládnutí ruského těžaře ropy TNK-BP. Státní společnost podle zdrojů agentury Reuters předložila nabídku na koupi 50procentního podílu v TNK-BP britskému energetickému gigantu BP. Celý podnik nabídka ohodnotila na více než 50 miliard dolarů. Rosněfť se podle neoficiálních informací už ve středu dohodla na koupi druhé poloviny podílu v TNK-BP za 28 miliard dolarů od konsorcia ruských miliardářů AAR.

Pokud ruská Rosněfť opravdu získá TNK-BP pod plnou kontrolu, stane se největším světovým ropným koncernem. Třetí největší ruský ropný producent TNK-BP těží zhruba 1,7 milionů barelů denně. Touto akvizicí by se Rosněfť dostala na produkci přes 3 miliony barelů denně, čímž by překonala americký gigant Exxon Mobil i největší čínský ropný koncern PetroChina.

Část britského podílu v TNK-BP plánuje Rosněfť odkoupit za peníze, část zaplatit svými akciemi. BP v Rosněfti v současnosti drží 1,3procentní podíl, při úspěchu transakce by balík BP mohl převýšit 10 procent.

Vývoj akcií Rosněfti za poslední rok

Vývoj akcií Rosněfti za poslední rok (finanzen.net)Vývoj akcií Rosněfti za poslední rok (finanzen.net) | finanzen.net

Dohoda Rosněfti s ruskými miliardáři s AAR by pak ukončila lukrativní, ale problémové partnerství pro BP a uvolnila Britům cestu k uzavření strategické aliance s Rosněftí. Vztahy mezi BP a AAR se zhoršily loni, kdy konsorcium zablokovalo dohodu o průzkumu mezi BP a Rosněftí s tím, že BP tím porušila akcionářskou dohodu.

AAR rovněž loni v květnu odmítla nabídku BP a Rosněfti, aby jim prodala svůj podíl za 32 miliard dolarů. BP proto v dalším měsíci nabídla svůj podíl k prodeji s těžko přijatelným výhledem pro oligarchy, že budou muset vstoupit do podnikání se státní Rosněftí.

Celkově se Britům zatím působení v Rusku vyplatilo. Od roku 2003, kdy poloviční podíl za 8 miliard dolarů nakoupili, z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 miliard dolarů.

Vývoj akcií BP za poslední rok

Vývoj akcií BP za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií BP za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Rosněfť je největším producentem ropy v Rusku. Svého postavení se domohla po převzetí majetku kdysi největšího ruského těžaře Jukos, kterého politicky motivovaná perzekuce jejího šéfa Michaila Chodorkovského dovedla k bankrotu.