Rosněfť urovnala spory s akcionáři Jukosu, podmínky jsou tajné

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení Zdroj: Mitya Aleshkovskiy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Největší ruská ropná společnost Rosněfť urovnala veškeré právní spory s bývalými akcionáři zaniklého konkurenta Jukos. Akcionáři v minulosti podali na Rosněfť několik žalob a požadovali po ní odškodné až čtyři miliardy dolarů (zhruba 100 miliard korun).

Zástupkyně bývalých akcionářů Jukosu Claire Davidsonová upozornila, že ohlášená dohoda o urovnání sporů nemá vliv na loňské rozhodnutí arbitrážního soudu v nizozemském Haagu, podle kterého má Rusko akcionářům za vyvlastnění jejich majetku zaplatit odškodné 50 miliard dolarů (1,3 bilionu korun).

Podle Davidsonové dohoda neovlivní ani rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva nařizující Rusku zaplatit akcionářům 1,8 miliardy eur (50 miliard korun).

Davidsonová rovněž uvedla, že dohoda okamžitě vstupuje v platnost a její podmínky jsou důvěrné. Podle společnosti Rosněfť, kterou řídí spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, dohoda nezahrnuje žádné finanční kompenzace.

Jukos byl svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku s tržní hodnotou 40 miliard dolarů. Kontroloval jej ruský oligarcha a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij. Ten býval nejbohatším člověkem v Rusku, v roce 2003 byl ale zatčen a o dva roky později odsouzen ke čtrnáctiletému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala státní firma Rosněfť.