Rostoucí ceny ropy pomohly koncernu Exxon, zisk zvýšil o 50 procent

Exxon Mobil, ropa

Exxon Mobil, ropa Zdroj: ctk

Exxon
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
těžba ropy
7
Fotogalerie

Americký ropný gigant Exxon Mobil ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 50 procent na 3,97 miliardy dolarů (87,9 miliardy korun). Firma dnes uvedla, že hospodaření podpořily vyšší ceny ropy a zemního plynu. Exxon Mobil je největším veřejně obchodovaným producentem ropy na světě.

Nárůstu zisku nezabránilo ani řádění hurikánu Harvey, který v srpnu zasáhl ropný průmysl v oblasti Mexického zálivu. Celková produkce společnosti Exxon Mobil ve třetím čtvrtletí vzrostla o zhruba dvě procenta na 3,9 milionu barelů ropného ekvivalentu denně.

Tržby činily 66,17 miliardy dolarů (1,5 bilionu korun). Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle agentury AP odhadovali na 63,51 miliardy. Zisk na akcii vzrostl na 93 centů ze 63 centů před rokem. Řádění hurikánu Harvey podle managementu snížilo čtvrtletní zisk o čtyři centy na akcii.

Bez zahrnutí vlivu hurikánu vydělala firma 97 centů na akcii. Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 86 centů na akcii.