Rumunská státní energetika se chystá převzít tamní byznys ČEZu

Pražské sídlo ČEZ

Pražské sídlo ČEZ Zdroj: profimedia.cz

ČEZ
Kamil Čermák (vlevo) se šéfem ČEZ Danielem Benešem
3
Fotogalerie

Energetický gigant ČEZ má prvního potenciálního zájemce o svůj byznys v Rumunsku. Má jím být tamní státní energetická společnost Hidroelectrica, která podle rumunského listu Economica.net už podnikla v akvizičním procesu první kroky.

„V současné době teprve probíhá interní příprava divestičního procesu, který plánujeme zahájit na podzim,“ uvádí nicméně mluvčí ČEZ Alice Horáková s tím, že konkrétní jednání s investory zatím neprobíhají. „Prvním krokem našeho prodejního procesu bude testování zájmu investorů,“ dodává Horáková.

Rumunská státní firma ale potvrdila počátek jednání s českou energetikou už před několika dny pro rumunský list economica.net. Podle analytiků by mohl ČEZ za rumunský byznys inkasovat až bezmála třicet miliard korun.

„Zahájili jsme přípravu pro akvizici aktiv ČEZu, to je výběr právního poradenství pro fúze a akvizice,“ uvedl pro list šéf společnosti Hidroelectrica Bogdan Badea s tím, že záměrem firmy je vedle přinejmenším části byznysu ČEZu koupit i rumunská aktiva italské energetické společnosti Enel. ČEZ v Rumunsku vlastní distribuční, prodejní a výrobní aktiva. Naprostá většina byznysu je tvořena distribucí elektřiny a výrobou z větrných elektráren. Tyto dva segmenty loni dohromady vygenerovaly zhruba třímiliardový provozní zisk.

„Potenciální prodejní cena může být rozmezí 21 až 27 miliard korun, měla by tak výrazně převyšovat cenu za bulharská aktiva,“ uvádí analytik Fio Banky Jan Raška. ČEZ uvažoval o prodeji části svého větrného parku v Rumunsku už před několika lety, z transakce ale tehdy sešlo. „I přesto, že situace v Rumunsku nebývala nikdy tak vyhrocená jako v Bulharsku, tak i v této zemi ČEZ postupně čelil méně příznivému regulatornímu prostředí,“ dodává Raška. Už dříve ČEZ opustil trh v Bulharsku, jeho záměrem je rovněž stáhnout se z Polska a Turecka a soustředit se primárně na investice v domácím Česku.