Rušiče z Prostějova ochrání před výbušninami bangladéšské obrněnce

ilustrační foto výbuchu nálože pod vojenským vozidlem typu MRAP

ilustrační foto výbuchu nálože pod vojenským vozidlem typu MRAP Zdroj: Volne dilo: United States Department of Defense

Prostějovská firma URC Systems dodá pro obrněnce bangladéšské armády speciální rušiče, které chrání vozidla před rádiově odpalovanými nástražnými výbušninami. Podobnou techniku využívají například i české pandury při bojových misích v Afghánistánu.

„Ochranné rušiče STAR Light 3E budou instalovány v taktických obrněných vozidlech typu MRAP (vozidla odolná proti minám) bangladéšské armády. Součástí dodávky je i speciální výcvik operátorů,“ vysvětlila ve zprávě firma.

Bangladéšská armáda je neustále nasazena v řadě mírových operací pod záštitou OSN, zejména v Africe a na Blízkém východě. Dodávka rušičů je podle URC Systems prvním krokem k plánované modernizaci její techniky a zapojení prostředků elektronického boje.

Společnost doplnila, že jde o první významný kontrakt na několikanásobnou dodávku těchto rušičů. Jejím klíčovým partnerem pro vstup na bangladéšký trh je tamní společnosti Radiant Corporation.

Rušiče se instalují do kolových i pásových vozidel. Dokážou až do vzdálenosti několika set metrů odhalit a zarušit signál, který by jinak odpálil improvizované výbušné zařízení. Používají je také čeští vojáci v Afghánistánu, například v obrněncích Pandur.

URC Systems je česká firma založená v roce 1998. Sídlí v Prostějově a patří třem podnikatelům z Moravy a středních Čech. Vyvíjí a vyrábí techniku pro komunikační infrastrukturu policie a pro elektronický boj armády.