Ruská ocelárna Severstal prodá dva závody v USA

Zdroj: E15 Petr Horky

Ruská ocelárna Severstal se dohodla na prodeji dvou závodů ve Spojených státech za 2,3 miliardy dolarů, tedy 46,6 miliardy korun. Závody převezmou americké podniky Steel Dynamics a AK Steel.

Prodej amerických aktivit Severstalu přichází v době rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Ruskem kvůli Ukrajině. Severstal však začal hledat kupce pro svůj americký majetek již v prosinci, tedy ještě předtím, než se napětí vystupňovalo.

Severstal kontroluje miliardář Alexej Mordašov. Ani on ani firma zatím nejsou cílem sankcí ze strany Evropské unie nebo USA, i když podle informací z dubna vlastnily Mordašovovy firmy podíl zhruba šest procent v bance Rossija, na kterou se zaměřily sankce USA. Severstal se minulý týden dohodl na prodeji své americké uhelné divize kanadské firmě Corsa Coal za 140 milionů dolarů.

Nic společného se spory

Mordašov v červnu upozornil, že prodej aktivit v USA by firmě mohl pomoci snížit dluh a posílit ziskovost. „Tato transakce je prostě pro firmu výhodná,“ řekl agentuře Bloomberg k prodeji amerických podniků Severstalu jeden z moskevských analytiků společnosti Morgan Stanley. „Prodej těchto aktiv nemá nic společného se spory mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině,“ dodal.

Americké ocelárny od vypuknutí finanční krize bojují s nadměrnou kapacitou a poklesem cen. V současnosti zůstává podle údajů Amerického institutu železa a ocele nevyužito zhruba 21 procent kapacity v zemi. Na druhé straně se americkým ocelárnám podařilo prostřednictvím právních cest omezit levný dovoz.

Ocelová kola se valí do Ameriky

Severstal miliardáře Mordašova opět prodělal