Rusko chce západní těžaře nahradit státní firmou

Ropná rafinérie (ilustrační foto)

Ropná rafinérie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Rusko zřídí státní společnost, která bude poskytovat ropným firmám vrtné a další související služby. Ta nahradí západní firmy, jež musely z Ruska odejít kvůli sankcím, které na Rusko uvalily Evropská unie a Spojené státy. Vznik státní vrtné společnosti už podle listu Moscow Times posvětil i prezident Vladimír Putin.

Firma vznikne ze společnosti Rosgeologia, pod niž patří 30 státních poskytovatelů těžařských služeb. K nim se mají přidat podíly státu v dalších 15 firmách. Cílem je, aby dlouhodobě netrpěla těžba ropy, vyjádřil se vicepremiér Alexander Chloponin.

Západní firmy měly dosud na ruském trhu s těžařskými a vrtnými službami podíl 18 procent. Ruské ropné společnosti si je najímaly na obtížně přístupná ložiska jako podmořské rezervoáry, arktická ropná pole nebo ložiska v ropných břidlicích. Podle Všeruského institutu pro výzkum ropy a plynu spadá do kategorie obtížně přístupných ložisek 60 procent prokázaných zásob ropy.

Experti tvrdí, že pokud má nová společnost nahradit v horizontu několika let vyspělé západní know-how, bude muset stát masivně investovat do výzkumu a vývoje a najmout ty nejlepší lidi z trhu. Ti však zatím pracují zpravidla pro ostatní ruské ropné společnosti. Mezi nimi se už objevili kritici vládního plánu. Například šéf Lukoilu Vagit Alekperov se nechal slyšet, že vytvoření státní firmy je nepřijatelné. Nyní v Rusku poskytuje těžařské služby asi 200 firem. >