Rusko má energetický plán do roku 2030. Dává miliardové šance českým firmám

Stavba novovoroněžské jaderné elektrárny

Stavba novovoroněžské jaderné elektrárny Zdroj: profit

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv minulý čtvrtek svým podpisem stvrdil novou územní energetickou koncepci Ruské federace. Dokument zahrnuje připravované energetické kapacity, jejichž stavba by měla být dokončena do roku 2030. Podle místních expertů jsou plány výraznou šancí zejména pro český jaderný průmysl.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv minulý čtvrtek svým podpisem stvrdil novou územní energetickou koncepci Ruské federace. Dokument zahrnuje připravované energetické kapacity, jejichž stavba by měla být dokončena do roku 2030. Podle místních expertů jsou plány výraznou šancí zejména pro český jaderný průmysl.

Ruská vláda plánuje do roku 2030 postavit čtyři velké přečerpávací vodní elektrárny, 27 menších vodních elektráren a 16 větrných elektráren o výkonu 100 až 1000 megawattů.

Ve hře devět jaderných elektráren

Současně má v úmyslu postavit tři nové jaderné elektrárny (Jihouralskou JE v Čeljabinském kraji, Tatarskou JE a Severskou JE), dalších šest jaderných elektráren bude rozšířeno o nové bloky.

Celkem by do roku 2030 v Rusku měly být spuštěny čtyři nové bloky typu BN (reaktor na rychlých neutronech 4. generace) a 18 bloků s reaktory VVER-1200 (který česko-ruské konsorcium MIR.1200 nabízí v soutěži o dostavbu JE Temelín).

Stavba novovoroněžské jaderné elektrárnyStavba novovoroněžské jaderné elektrárny | profitStavba Novovoroněžské jaderné elektrárny

„Ambiciózní plány ruské vlády nabízejí obrovské možnosti českým podnikům. Kompetence českého energetického strojírenství jsou v Rusku dobře známy. České inženýringové a stavební firmy už dlouhou dobu aktivně spolupracují s ruskou energetikou a podílejí se na jejím rozvoji,“uvedl předseda Rusko-české smíšené obchodní komory Vladimir Jermakov.

Podle Vladimíra Jermakova s novými zakázkami z ruské strany mohou najisto počítat například čeští výrobci, kteří dodávají zařízení pro jaderný průmysl.

„Česko-ruská spolupráce v jaderné oblasti trvá už více než padesát let. České stroje spolehlivě fungují v jaderných elektrárnách s reaktory VVER v mnoha zemích světa. V roce 2012 Rosatom uzavřel v České republice smlouvy o hodnotě více než 250 milionů eur. Úspěchy ve spolupráci s ruským jaderným průmyslem jsou nejlepší referencí při jednání o jakýchkoliv jiných zakázkách,“ poznamenal Jermakov.

Hlad po nových technologiích

Ruská energetika prožívá nyní rozmach a potřebuje nové technologie, které jí mohou poskytnout právě české firmy. Začátkem listopadu bylo v Praze pod záštitou Rusko-české smíšené obchodní komory založeno česko-ruské konsorcium CNG CZ, jehož součástí se staly firmy Vítkovice Doprava, Motor Jikov Strojírenská, Gascontrol, Adast Engineering a moskevská společnost Aspekt.

Úkolem konsorcia je spojit úsilí a možnosti jeho účastníků a vytvořit celek, schopný zajistit kompletní cyklus výroby čerpacích stanic s kapalným plynem (CNG) a služby pro ně. Tento cyklus zahrnuje projektování stanic, výrobu zařízení, montáž a financování konečných projektů.

„Ruskou energetiku v nejbližších desetiletích čekají investice ve výši desítek miliard eur. Chceme přispět k tomu, aby české společnosti získaly co nejvíce zákazníků v rámci nových programů na rozvoj ruské energetiky,“ dodal Jermakov.

Nová energetická koncepce

Varování evropských energetických firem