Rusko postaví první jadernou elektrárnu v Jordánsku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: IAEA, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Jordánská vláda podepsala s Ruskem dohodu v hodnotě deset miliard dolarů (250,7 miliardy korun) o výstavbě první jaderné elektrárny v zemi s celkovou kapacitou 2000 megawattů. Dva reaktory vybuduje na severu Jordánska ruská státní firma Rosatom.

Jordánsko doufá, že se podaří stavbu dokončit do roku 2022. Elektrárna má používat uran, který se těží v zemi. Rusko se má na nákladech na projekt podílet 49 procenty, Jordánsko zbývajícími 51 procenty.

Jordánsko nemá žádné místní zdroje energie a téměř 98 procent elektřiny, kterou potřebuje, dováží. Vláda dotuje dodávky elektřiny, což jí stojí velké peníze. Země má také problémy s uspokojením poptávky po elektřině, která kvůli rostoucí populaci a rozvoji průmyslu roste ročně o více než sedm procent.

Průnik na lukrativní trhy

Rusko má velký zájem proniknout se svou jadernou technologií a know-how na nové, lukrativní trhy. Zvláště v době, kdy má problémy se sankcemi západních zemí uvalených na Moskvu v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Minulý měsíc podepsalo Rusko předběžnou dohodu o výstavbě první jaderné elektrárny v Egyptě při příležitosti návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Egyptě. Rosatom také letos podepsal dohodu o výstavbě dvou reaktorů v Maďarsku a doufá, že postaví další reaktory v Íránu.

Investiční program Rosatomu umožňuje firmě utratit ročně 300 až 350 miliard dolarů na výstavbu jaderných elektráren v Rusku a v zahraničí. Peníze pocházejí ze státního rozpočtu. Zájem o výstavbu nových elektráren před lety snížilo jaderné neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011, které vyvolalo obavy o bezpečnost.