Ruský AvtoVAZ se propadl do rekordní ztráty, chce pomoc od akcionářů

AvtoVAZ,Lada,Rusko,automobily

AvtoVAZ,Lada,Rusko,automobily

Čistá ztráta největší ruské automobilky AvtoVAZ se v loňském roce kvůli propadu prodeje ztrojnásobila na rekordních 74 miliard rublů (více než 22 miliard korun). Firma rovněž oznámila, že požádá akcionáře o finanční pomoc. Představila také řadu úsporných opatření. Od pondělí například zavede pouze čtyřdenní pracovní týden pro všechny své zaměstnance, včetně vedení.

Tržby společnosti, která vyrábí legendární automobily Lada, loni klesly o osm procent na 176,5 miliardy rublů. Většinovým vlastníkem automobilky je francouzsko-japonská aliance Renault-Nissan. Renault uvedl, že kvůli problémům firmy AvtoVAZ musel zaúčtovat mimořádné náklady 620 milionů eur (téměř 17 miliard korun). Dodal, že zřejmě bude muset ruské automobilce poskytnout další kapitál, aby byla schopná čelit kolapsu poptávky po autech v Rusku.

Celkový prodej nových osobních automobilů v Rusku se v loňském roce podle dřívějších údajů podnikatelského sdružení AEB propadl o 36 procent na zhruba 1,6 milionu vozů. Sama značka Lada utrpěla pokles o 31 procent na 269.000 vozů.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. V letošním roce očekává AEB pokles prodeje o zhruba pět procent na 1,53 milionu vozů. Ruský premiér Dmitrij Medveděv v lednu oznámil, že vláda letos podpoří automobilový průmysl 50 miliardami rublů (přes 15 miliard korun). Polovina této částky bude určena na program šrotovného.

Ruská automobilka AvtoVAZ přichází po deseti letech s novým modelem Lady

Reportáž E15: Ve "městě Lada" začala transformace a jsou u toho i čeští manažeři