Ruský Kalašnikov slaví úspěch v Americe, vyveze tam statisíce zbraní

Kalašnikov

Kalašnikov Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nomadic Lass

Výrobce legendárních útočných pušek kalašnikov uzavřel pětiletý kontrakt na vývoz zbraní do USA a Kanady. Prodá tam 80 tisíc až 200 tisíc kusů ročně. Koncern Kalašnikov, jak zní nový název ruské zbrojovky z Iževska, uzavřel kontrakt na zbrojařské výstavě v americkém Las Vegas.

Pušky z Iževska, označované na civilním trhu za sportovní a lovecké, se do severní Ameriky vyvážejí pod značkami Izhmash a Baikal. Exkluzivní dovozce, firma Russian Weapon Company, se má postarat i o servis. „Čekáme od této spolupráce, že zvýšíme náš podíl na největším trhu civilních zbraní na světě,“ zdůraznil výrobce.

Zbrojovka v Iževsku, ležícím asi 1300 kilometrů východně od Moskvy, se chlubí tradicí sahající až do roku 1907. Loni se přejmenovala podle svého nejslavnějšího zaměstnance Michaila Kalašnikova, konstruktéra legendární útočné pušky AK-47, který zemřel loni 23. prosince ve věku 94 let.

Zbrojovka v posledních letech podle agentury AFP podstoupila modernizaci, uvedla na trh nové modely a výrazně zvětšila vývoz, a to zejména díky dodávkám pro severoamerické policisty.