Ruský plyn pro Ukrajinu 2,5násobně zdraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko zdraží Ukrajině zemní plyn od 1. dubna o 79 procent. Místo 268 dolarů budou Ukrajinci muset platit za tisíc kubických metrů 480 dolarů, prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Zdražení je jedním z faktorů, které tlačí zemi na pokraj ekonomické katastrofy, dodal premiér v ukrajinském parlamentu. Ještě dramatičtěji ovšem vypadá zdražení v ukrajinské měně. Kvůli oslabení hřivny k dolaru od konce loňského roku o 37 procent, se účet za dovážený plyn zvedne na dvouapůlnásobek.

Ukrajina už v uplynulých týdnech zvýšila dovoz plynu z Ruska za nižší cenu, aby se předzásobila. „Topná sezona končí, takže Ukrajina bude schopná v příštích sedmi měsících přežít bez dovozu ruského plynu,“ tvrdí Michail Korchemkin, analytik americké poradenské firmy East European Gas Analysis.

Přesto se Kyjev snaží zajistit si dodávky suroviny levněji z Evropy, i když opět půjde většinou o ruský plyn. Evropským plynárenským společnostem to může částečně vytrhnout trn z paty. Spotřeba zemního plynu v Evropě klesá třetí rok, ale firmy mají značnou část dodávek zajištěnu dlouhodobými smlouvami, podle nichž by platily i za neodebraný plyn. Proto ho se ztrátou prodávají na spotových trzích.

Smlouva s RWE

Německý koncern RWE uvádí, že cena plynu z dlouhodobých kontraktů se v přepočtu pohybuje na úrovni 408 dolarů za tisíc kubíků. Na burze by ho však dokázala nyní prodat za 360 dolarů. Pro Ukrajinu by však i oněch 408 dolarů znamenalo finanční úlevu.

Kyjev už má s RWE od roku 2012 rámcovou smlouvu na dodávku deseti miliard kubických metrů plynu za rok. Hlavní část plynu podle ní měla začít na Ukrajinu proudit letos v létě.