Ruský Rosatom bude spolupracovat s 15 českými firmami

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Britannica.com

Ruská společnost Rusatom Overseas, dcera státní firmy Rosatom, dnes podepsala smlouvy o spolupráci s 15 českými výrobci a dodavateli služeb pro jadernou energetiku. Společnosti budou spolupracovat při výrobě a montáži zařízení pro budované bloky jaderných elektráren podle ruských technologií, a to v Rusku i v zahraničí.

Smlouvy by se mohly týkat i dostavby Temelína, protože součástí Rosatomu je společnost Atomstrojexport, která je členem rusko-českého konsorcia na dostavbu temelínské jaderné elektrárny. Smlouvy byly podepsány s firmami Arako, Modřany Power, ČKD Group, MPower Engineering, Envinet, Sigma Group, Exmont Energo, Škoda JS, Hochtief CZ, Vítkovice, Chemcomex Praha, ZAT, Chladící věže Praha, ZVVZ-Enven Engineering a Královopolská RIA.

„Ruští a čeští výrobci mají podobný technologický systém, stejné tradice, velké zkušenosti se vzájemnou spoluprací, proto je logické, že mnoho nových externích dodavatelů se nám podařilo najít právě v českém průmyslu,“ řekl šéf Rosatomu Sergej Kirijenko. Podle generálního ředitele Škoda JS Miroslava Fialy budou moci čeští výrobci díky novým zakázkám získat nová odbytiště.

Smlouvy byly podepsány na mezinárodním Fóru dodavatelů pro jaderný průmysl Atomex-Evropa, které se koná v Praze. Fórum je Rosatomem pořádáno každoročně, Praha jej hostí poprvé. Hlavním účelem akce je získat nové evropské externí dodavatele, kteří budou moct s Rosatomem spolupracovat na stavbě nových jaderných elektráren v Rusku i jiných zemích.