Rusnok k OKD: Vláda nebude řešit dluhy soukromých vlastníků

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok

Premiér v demisi Jiří Rusnok v reakci na neutěšenou situaci kolem prodělečného dolu Paskov firmy OKD odmítl, že by vláda sanovala dluhy soukromých vlastníků. Podle něj bude případná státní pomoc směřovat do ekologických sanací v regionu a do aktivní politiky zaměstnanosti.

„Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD a rozhodně nebude kupovat OKD, ani důl Paskov, a to ani, kdyby stál jen jednu korunu,“ uvedl Rusnok.

Kabinet se podle něj musí postarat o propuštěné lidi a bude posilovat kapacity v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti zacílené do moravskoslezského regionu.

Premiér se zároveň podivil nad tím, kde se berou informace o tom, že by stát do pomoci těžební společnosti investoval čtyři až šest miliard korun.

„Abychom udržovali v chodu důl Paskov, pokud produkuje roční ztrátu miliardu a půl nebo dvě, tak si to vydělte počtem postižených lidí dva tisíce, tak to jim můžeme skutečně zajistit luxusní sociální síť bez toho, aniž bychom stínovali nějakou těžbu uhlí,“ prohlásil ministerský předseda.

Mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že společnosti OKD ani NWR prý nečekají, že by je měl zachraňovat stát. „Jsme soukromé firmy a je naším úkolem provést restrukturalizaci… Podaří-li se nám vyřešit otázky úspor v oblasti personálních nákladů a budoucnost Dolu Paskov, bude z OKD opět stabilizovaná firma, která bude v regionu nadále zaměstnávat tisíce lidí,“ uvedl.

Pokud by podle něj stát chtěl například kvůli udržení sociální stability regionu, aby firma provozování ztrátového dolu prodloužila a on kryl část nákladů, je firma připravena jednat.

Firma NWR, jíž OKD patří, v úterý oznámila, že důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Představitelé OKD poté prohlásili, že pokud společnost ponese náklady sama, zavře důl k 31. prosinci 2014. Pokud by těžbu dotoval stát, a v této souvislosti se hovořilo o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, mohl by prý důl fungovat do roku 2018.

Dvě třetiny NWR, která sídlí v Holandsku, patří skupině BXR. Tu vlastní zhruba z poloviny český miliardář Zdeněk Bakala.

Horníci z dolu Paskov v úterý demonstrovali proti hrozícímu propouštění, desítky protestujících pak vtrhlo do budovy bývalého ředitelství OKD v Ostravě. Zasahovat museli policejní těžkooděnci.