Růst Daimleru brzdí Asie, čtvrtletní zisky jsou přesto na rekordu

Šéf Daimleru Dieter Zetsche.

Šéf Daimleru Dieter Zetsche. Zdroj: e15

Německý výrobce osobních i nákladních automobilů Daimler ve druhém čtvrtletí vydělal rekordních 1,7 miliardy eur. Tržby byly sice o 5 procent vyšší než loni, kvůli pomalému růstu na rozvíjejících trzích ale nedosáhly očekávání analytiků.

Zisk meziročně stoupl téměř o třetinu. O 28 procent na 1,51 eur vzrostl i výdělek přepočtený na akcii. Největší růst vykázala divize finančních služeb, jejíž zisk před zdaněním stoupl o 99 procent. Velmi dobře se dařilo i divizím lehkých a těžkých užitkových vozů. „Zažili jsme jeden z nejlepších kvartálů firemní historie,“ prohlásil šéf Daimleru Dieter Zetsche.

Divize autobusů naopak zaznamenala 23procentní propad zisku. Nedaří se také japonské Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, ve které drží Daimler necelých 90 procent. Její nezdaněný zisk meziročně klesl o desetinu. Mírný pokles zaznamenala i americká pobočka firmy, kterou tvoří hlavně výrobci nákladních vozidel Freightliner a Western Star.

Tržby automobilky sice vzrostly na 26,34 miliardy eur, analytici agentury Reuters ale očekávali, že bude ještě o více než 1,5 miliardy eur vyšší.

Čínský trh zpomalí

Dobré zprávy ale nepřicházejí z východu. Předpokládá se, že růst na čínském trhu letos zpomalí kvůli stoupajícím cenám pohonných hmot a přísnějším podmínkám registrace nových vozidel. „Poptávka po autech hlavních rozvíjejících se trzích jako Čína, Indie, Brazílie a Rusko pravděpodobně nadále poroste. Ale tempo růstu v Číně a Indii bude pravděpodobně znatelně nižší, než loni,“ uvedl dnes Daimler. Asijské trhy jsou nicméně jediné, kde prodeje automobilky zaznamenaly pokles.

Celkově dobré výsledky automobilky dnes ocenila i německá Commerzbank, která změnila investiční doporučení pro akcie Daimleru na „koupit“. Banka také upravila cílovou částku z 56 na 68 eur.

Automobilka přepokládá, že díky výsledkům v první polovině roku celoroční výsledky výrazně překonají ty loňské. Také analytici očekávají, že zisk před zdaněním dosáhne 9,15 miliardy eur, čímž by mohl výsledky roku 2010 předběhnout o necelých 26 procent.