Růst prodeje aut v Číně začátkem roku výrazně zpomalil

Automobil v Pekingu

Automobil v Pekingu Zdroj: CC BY SA 2.0: Patrick Denker

Prodej motorových vozidel v Číně se v lednu meziročně zvýšil o 7,7 procenta na 2,5 milionu vozů. Tempo jeho růstu tak nicméně zpomalilo na polovinu z prosincových 15,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Čínského sdružení výrobců automobilů (CAAM).

Prodej samotných osobních automobilů se v lednu meziročně zvýšil o zhruba devět procent na 2,23 milionu vozů. Za jeho růstem stála především silná poptávka po sportovně-užitkových modelech, jejichž odbyt stoupl o více než 60 procent.

Poptávka po automobilech v Číně se loni dostala pod tlak v důsledku zpomalování růstu tamní ekonomiky. Situace na největším automobilovém trhu světa se však zlepšila poté, co Peking začátkem října snížil daň z obratu u automobilů s objemem motoru do 1,6 litru.

V celém loňském roce tak prodej motorových vozidel nakonec stoupl o téměř pět procent, ačkoli se během roku objevily obavy z prvního celoročního poklesu čínského automobilového trhu v tomto století. V letošním roce CAAM podle lednové prognózy počítá s mírným zrychlením růstu na šest procent.