RWE plánuje další škrty. Náklady sníží o stovky milionů eur

RWE

RWE Zdroj: RWE

Německá energetická společnost RWE chce kvůli obtížným podmínkám na trhu rozšířit svůj úsporný program v divizi elektráren. Napsal to německý list Rheinische Post s odvoláním na zdroje z dozorčí rady firmy. Současný úsporný program RWE Neo počítá se snížením nákladů o 800 milionů eur, tedy zhruba 22,1 miliardy korun. Nově by se měl rozšířit o dalších několik stovek milionů eur.

„Potvrzujeme, že snahy o snížení nákladů v RWE Generation budou kvůli obtížným podmínkám na trhu upraveny,“ potvrdila listu mluvčí divize výroby elektřiny RWE Generation. Bližší informace však neposkytla.

Německý energetický sektor se potýká s vážnými problémy kvůli dlouhému období slabé poptávky, nízkým velkoobchodním cenám elektřiny a nárůstu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, které nahrazují paroplynové a uhelné elektrárny.

Poprvé ve ztrátě

RWE v březnu oznámila, že se loni poprvé za více než šest desetiletí propadla do ztráty a dodala, že zhruba 20 až 30 procent jejích elektráren není schopných pokrýt své provozní náklady.

Podle listu by dozorčí rada RWE měla jednat o strategii na svém zasedání, které se uskuteční 19. září. RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V České republice je největším hráčem na trhu s plynem. Firma v tuzemsku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a služby virtuálního operátora pro zhruba 1,8 milionu konečných zákazníků. Zaměstnává asi 4300 lidí.