RWE pozastavuje stavbu elektrárny u Mochova

RWE

RWE Zdroj: RWE

Tuzemská plynárenská jednička RWE pozastavila projekt nové paroplynové elektrárny, kterou chtěla vybudovat u středočeského Mochova. Německá energetická skupina RWE, která omezuje investice, se hodlá zaměřit na projekty v jiných zemích jako Turecko nebo Polsko.

RWE se rozhodla na základě detailní ekonomické kalkulace. „V téhle době by byla stavba elektrárny ekonomickým nesmyslem,“ řekl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann. Propočet vychází z relativně nízkých cen elektřiny, vysokých cen plynu a nutnosti nakupovat emisní povolenky.

Německá společnost má sice již připravený projekt, vykoupené pozemky a také hotové posouzení vlivu elektrárny na životní prostředí, ale výstavba elektráren v Česku je pro ni méně výhodná než například v Polsku, které aktivně hledá náhradu za uhelné zdroje.

RWE nicméně nevylučuje, že se v budoucnu k projektu elektrárny o výkonu necelých tisíc megawattů vrátí. „Nejpozději v roce 2018 bude projekt znovu posouzen a rozhodne se o zahájení výstavby,“ uvedl Herrmann.

Projekt elektrárny u Mochova vyvolával ostré protesty tamních obyvatel a obcí.

Německý koncern musí šetřit kvůli nepříznivým dopadům, které mu způsobuje uzavírání jaderných elektráren v Německu. RWE také vede arbitrážní spor s ruským Gazpromem, ve kterém si stěžuje na příliš vysoké ceny dodávaného plynu.