Saab možná převezme čínská Geely

Saab

Saab Zdroj: profimedia.cz

Švédská problémová automobilka Saab nejspíše změní majitele. Zájem o ní totiž má Čínská společnost Geely, která již vlastní švédského výrobce osobních vozů Volvo Car. Informoval o tom dnes švédský deník Dagens Nyheter s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

Saab v dubnu výrobu aut zastavil, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Švédský soud minulý týden schválil žádost automobilky o poskytnutí ochrany před věřiteli.

Majitelem automobilky Saab je nyní nizozemská společnosti Swedish Automobile. Ta letos uzavřela dohody o dlouhodobějším financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade. Pokud se tyto dohody naplní, získají čínští investoři ve společnosti Swedish Automobile majoritu. Dohody však ještě neobdržely souhlas čínských úřadů. Podle listu Dagens Nyheter by navíc firma Zhejiang mohla chtít od smlouvy odstoupit.

Swedish Automobile se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Geely loni koupila Volvo Car od americké společnosti Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů. Volvo Car ve druhém čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o zhruba 40 procent na 600 milionů švédských korun (1,6 miliardy korun), zatímco ztráta Swedish Automobile se prohloubila o více než 150 procent na 152 milionů eur (téměř čtyři miliardy korun).