Šance na přežití? O Saab má prý zájem asijský investor

Saab 9-3

Saab 9-3 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Remi via Wikimedia

Zadlužená švédská automobilka Saab možná nalezla investora, který je nutný k záchraně podniku. Firma dnes uvedla, že nejmenovaný automobilový koncern z Asie písemně vyjádřil záměr stát se jejím většinovým akcionářem.

Majitelem automobilky Saab je v současnosti čínské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), které si v srpnu zajistilo soudní ochranu před věřiteli, aby získalo čas na vyřešení finančních potíží. Dnes konsorcium požádalo soud o prodloužení ochrany o tři měsíce.

Firma NEVS již dříve upozornila, že v rámci hledání nového investora jedná s dvěma velkými automobilkami. Podle dnešní zprávy jedna z těchto automobilek investici přislíbila, dohoda by podle agentury DPA mohla být uzavřena do února.

Mahindra nebo Dongfeng?

Názvy automobilek konsorcium nezveřejnilo. Podle dřívějších informací švédských médií by mělo jít o indickou společnost Mahindra a čínskou firmu Dongfeng.

Společnost NEVS předloni převzala většinu majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab, včetně hlavního závodu v Trollhättanu. Začátkem loňského prosince tam obnovila výrobu, letos v květnu ji ale kvůli nedostatku peněz musela přerušit.