Šéf ČEZ kritizuje nabídky na dostavbu Temelína

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: E15 Anna Vackova

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš není spokojen s kvalitou nabídek, které předložili zájemci o dostavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín. „Budou se muset zlepšit oba,“ tvrdí šéf elektrárenské firmy. V tendru na dostavbu dvou temelínských bloků zůstaly společnost Westinghouse a česko – ruské konsorcium MIR. 1200, třetího zájemce, francouzskou Arevu ČEZ vyřadil.

Šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš upozornil, že soutěžící v tendru na dostavbu temelína budou muset zlepšit své nabídky jak po stránce cenové, tak technické a zlepšení bude muset být výrazné. „Oba zájemci zatím předvedli jen dobré PR,“ sdělil Beneš.

ČEZ již Westinghouse a konsorciu MIR.1200 předal předběžné hodnocení jejich nabídek. Každá ze zúčastněných stran po obdržení hodnocení tvrdí, že v tendru drží průběžné první pořadí. ČEZ, který oficiálně předběžné pořadí v tendru nezveřejnil, konstatoval, že elektrárenská firma bude s oběma uchazeči o dostavbu třetího a čtvrtého bloku jednat o vylepšení jejich nabídek.

Celkového vítěze tendru by měl ČEZ oznámit dle aktuálních plánů letos v září. Některé informace týdeníku Euro ale hovoří o tom, že vyhlášení vítěze by se mohlo o několik týdnů až měsíců opozdit.