Šéf Fiatu chce přimět GM k fúzi, shání pomoc investorů

Šéf koncernu Chrysler Fiat Sergio Marchionne

Šéf koncernu Chrysler Fiat Sergio Marchionne Zdroj: CC-BY-3.0: Dgtmedia - Simone - Wikimedia Commons

Šéf italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles Sergio Marchionne se snaží přimět investiční fondy a další potenciální spojence, aby mu pomohli přesvědčit konkurenta General Motors ke spojení obou podniků, informoval list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené.

Marchionneho podle listu k tomuto postupu povzbudil nedávný úspěch skupiny investorů GM, která největší americkou automobilku přiměla k rozsáhlému odkupu jejích vlastních akcií.

V médiích se již dříve objevily zprávy, že Marchionne v březnu požádal šéfku GM Mary Barraovou o schůzku na téma spojení obou společností, Barraová prý ale návrh na schůzku odmítla.

Něco je ve vzduchu

Koncem května pak Marchionne prohlásil, že do tří let se ve světovém automobilovém průmyslu rozhodně uskuteční další velká fúze. Neupřesnil však, zda takové spojení bude zahrnovat i jeho skupinu.

Marchionne, který řídí sedmého největšího výrobce automobilů na světě, uvažuje o megafúzi s jinou velkou firmou, aby eliminoval slabiny svého podniku. Fiat Chrysler je zatížen jedním z nejvyšších dluhů v automobilovém průmyslu a jeho evropská divize jen stěží dosahuje zisku. Skupina vznikla v loňském roce spojením italské automobilky Fiat s americkým partnerem Chrysler.