Šest válců pohání motorky již téměř padesát let

Honda

Honda Zdroj: Auto.cz

Za vznikem šestiválcových motocyklů stála snaha o vytvoření nejvýkonnějších strojů sportovních strojů pro běžný silniční provoz. Ve fotogalerii si prohlédněte největší legendy.

Na konci šedesátých let uvedla Honda model CB 750 Four, který se svým řadovým čtyřválcem nastavil zcela nové standardy v poskytovaných jízdních výkonech a ve srovnání s většinou evropské produkce i kvalitou zpracování, kterou je minimálně o třídu převyšoval.

Právě tento čtyřválec stál na počátku moderní éry vývoje a výroby motocyklů a do jisté míry se stal spouští v honbě za nejvýkonnějším strojem, do níž se zapojily především japonské a italské značky.

Sedmdesátá léta přinesla celou řadu dnes více či méně legendárních motorek, z nichž k těm nejobdivovanějším patří řadové šestiválce značek Benelli, Honda a Kawasaki, které nabídly úžasný vzhled a v případě japonských strojů i ohromující výkon. Zároveň ovšem předvedly, že tímto směrem cesta ke špičkovému sportovnímu motocyklu nevede, protože je byly schopny pokořit lehčí a lépe ovladatelné čtyřválce a dvouválce, dosahující ve výsledku jen o málo menších výkonů.

Přečtěte si celý článek o zrodu a vývoji šestiválců