Severomořská ropa nedochází, Statoil objevil nové naleziště

Těžební plošina Statoilu

Těžební plošina Statoilu

Norská ropná společnost Statoil dnes oznámila nález jednoho z největších ropných polí v norské oblasti Severního moře. Nové ložisko obsahuje kvalitní a levně dostupnou ropu v objemu až 3,3 miliardy barelů a podle analytiků může zastavit celkový trend poklesu norské těžby.

Statoil uvedl, že nové údaje z vrtů zvýšily odhad objemu ropy v jeho části naleziště Aldous/Avaldsnes na dvojnásobek předběžných údajů. To překvapilo analytiky, protože řada z nich předpokládala, že hlavní severomořská naleziště jsou už do značné míry vyčerpaná. Pro Norsko a Statoil to znamená miliardy dolarů ročně navíc až zhruba do poloviny století.

„Je to pro Norsko fantastický nález,“ řekl agentuře Reuters analytik Lennert Koch z konzultantské firmy Wood Mackenzie. „Je to něco výjimečného. Mluvíme tady o možná třetím největším nalezišti v Norsku,“ dodal.

Statoil po nových vrtech zjistil, že jeho průzkumná oblast Aldous Major South obsahuje 900 milionů až 1,5 miliardy barelů ropy namísto původního odhadu 400 až 800 milionů barelů. Podle Aldous je spojeno s nalezištěm Avaldsnes, kde firma Lundin Petroleum nedávno zvýšila odhad čtyřnásobně na 800 až 1,8 miliardy barelů. Obě firmy budou celé ložisko rozvíjet jako jeden projekt.

Podle norských statistik nové odhady z oblasti znamenají, že jde o dosud největší nález ropy na světě v letošním roce. Při naplnění nejvyššího odhadu by se nové pole, situované asi 150 kilometrů západně od Stavangeru, zařadilo za norské kolosy Statfjord a Ekofisk.

„Aldous/Avaldsnes je gigant a jeden z největších nálezů na norském kontinentálním šelfu,“ řekl výkonný viceprezident Statoilu Tim Dodson. Dodal, že zdejší ropa je velmi lehká a snadno rafinovatelná a má „kvalitu šampaňského“.

Ropa by z nového pole měla začít téct v roce 2017 a rezervoár by měl vydržet nejméně 30 let. Podle analytiků bude nové pole díky mělkému moři a blízkosti ropné infrastruktury na těžbu velmi levné a jeho náklady budou zřejmě moci klesnout až na deset dolarů za barel. U většiny nových norských polí náklady na těžbu přesahují 50 dolarů za barel.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.