Siemens chce v rámci nové strategie zrušit tisíce pracovních míst

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Německý průmyslový koncern Siemens plánuje v rámci nové reorganizace skupiny zrušit tisíce pracovních míst. Novou strategii se chystá Siemens představit 7. května.

Siemens má v současnosti čtyři hlavní divize - průmyslu, energetiky, zdravotní péče a infrastruktury a měst. Nově mají být divize zrušeny a naopak vznikne jednotná hierarchie. Výsledkem bude zrušení zhruba pět až 10 tisíc pracovních míst, napsal časopis.

Siemens má rovněž v květnu oznámit prodej divize poštovní automatizace a manipulace se zavazadly. Kromě případného převzetí divize Alstomu, o kterém se nyní jedná, by měl Siemens oznámit akvizici v energetickém sektoru v hodnotě nejméně jedné miliardy eur (27,4 miliardy korun).

Siemens se agentuře Reuters odmítl ke zprávě vyjádřit.

Siemens má zájem o francouzskou skupinu Alstom

Francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg dnes oznámil, že o koupi části aktivit francouzské strojírenské skupiny Alstom mají zájem Siemens a General Electric (GE). Cílem návrhu Siemensu je podle ministra „vytvořit dva evropské šampiony v energetickém a dopravním sektoru“. Žádné bližší informace neposkytl. Siemens pouze potvrdil, že má zájem o jednání s Alstomem a firmu oslovil.

Berlín podpořil případnou transakci mezi Siemensem a Alstomem
Německá vláda dnes vyjádřila podporu případné transakci mezi průmyslovým koncernem Siemens a francouzskou strojírenskou společností Alstom. Uvažovaná výměna produkce energetických zařízení Alstomu za část aktivit divize kolejových vozidel Siemense by mohla oběma stranám poskytnout velké příležitosti, uvedl mluvčí spolkového ministerstva hospodářství. O zájmu Siemense o transakci s Alstomem o víkendu informoval francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg.

Siemens již loni v září oznámil, že hodlá v rámci úsporného programu do konce letošního roku zrušit 15 tisíc pracovních míst, z toho pět tisíc v Německu. Loni na konci září měla firma podle svých internetových stránek po celém světě 362 tisíc zaměstnanců. Společnost podniká i v České republice, kde patří mezi největší elektrotechnické podniky a největší exportéry. V ČR má asi 10500 pracovníků.