Siemens ovládne výrobce větrníků Gamesa, vznikne nová jednička trhu

Větrné elektrárny Siemens u pobřeží Velké Británie

Větrné elektrárny Siemens u pobřeží Velké Británie Zdroj: Siemens

Německý strojírenský koncern Siemens a španělská společnost Gamesa spojí své aktivity v oblasti větrné energie. Společný podnik by měl předstihnout dánskou společnost Vestas a stát se největším světovým dodavatelem zařízení pro větrné parky, napsala agentura Reuters.

Gamesa uvedla, že firmy dosáhly dohody o spojení aktivit, podle níž budou mít Španělé na společném podniku 41 procent a Siemens 59 procent. Společný podnik bude působit na vyspělých trzích v Evropě a Severní Americe, ale také na rychle rostoucích trzích, jako je Indie či Brazílie.

Hodnota aktiv společného podniku bude zhruba 20 miliard eur (541 miliard korun). Spojení aktivit obou firem na poli větrné energie zvýší jejich úhrnný provozní zisk během čtyř let o 230 milionů eur, uvedla Gamesa.

Nový podnik bude disponovat instalovaným výkonem 69 gigawattů. Za rok do letošního března by měl tržby přes devět miliard eur a provozní zisk 839 milionů eur. Objem jeho nevyřízených zakázek se pohybuje kolem 20 miliard eur.

Gamesa má silné postavení na rozvíjejících se trzích, zejména pak v Latinské Americe. Firma tam rozšiřovala aktivity poté, co španělská vláda v roce 2013 omezila dotace na ekologickou výrobu energie.

Agentura Bloomberg už ve čtvrtek s odvoláním na své zdroje informovala, že Gamesa od Siemensu v rámci dohody o spojení aktivit v oblasti větrné energie obdrží asi jednu miliardu eur (27 miliard korun).