Siemens prý propustí tisíce zaměstnanců, hlavně úředníky s vyššími platy

Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser

Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser Zdroj: ctk/AP

Německý průmyslový koncern Siemens má v úmyslu propustit po celém světě zhruba 7400 zaměstnanců, což představuje asi dvě procenta jeho celkové pracovní síly. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Propouštění je součástí plánu generálního ředitele Joea Kaesera na snížení nákladů. Firma působí i v České republice.

Podle zdroje by propouštění mohlo být oznámeno ještě tento týden. V Německu se chystá firma propustit kolem 3300 zaměstnanců, o práci by mohli přijít hlavně úředníci s vyššími platy. Siemens odmítl zprávu komentovat.

Kaeser loni oznámil rozsáhlou reorganizaci, jejímž cílem je snížit náklady o jednu miliardu eur (27,7 miliardy Kč) změnou struktury divizí a zjednodušením regionálních aktivit. Tyto změny se podle něj dotknou i pracovních míst, celkem až 11 600 pozic. Upozornil však, že to neznamená, že všechna tato místa budou zrušena, protože velkou část pracovníků bude možné využít jiným způsobem.

Světový lídr

Siemens je jednou z největších firem v Německu a zároveň jedním z největších exportérů - vyváží širokou škálu zboží počínaje vlaky, přes turbíny až po vybavení nemocnic. Patří ke světovým lídrům v oblasti elektroniky a elektroinženýrství. Celkem zaměstnává zhruba 343 tisíc lidí, z toho 115 tisíc v Německu.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice, kde má zhruba 9200 zaměstnanců. Dodává technologie, produkty a služby v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. V obchodním roce 2014 vykázala skupina podniků Siemens v tuzemsku obrat 34,9 miliardy korun.