Siemens se stahuje z Ruska, čistý zisk společnosti meziročně klesl o 49 procent

Hydrogenní vlak společnosti Siemens Mobility

Hydrogenní vlak společnosti Siemens Mobility Zdroj: profimedia.cz

Šéf Siemens Mobility Michael Peter
Siemens odchází z ruského trhu
3
Fotogalerie

Německý průmyslový konglomerát Siemens opustí Rusko. Firma uvedla, že se tak připojuje k mezinárodní komunitě, která odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Firma zároveň zveřejnila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí svého finančního roku, podle kterých jí čistý zisk meziročně klesl o 49 procent na 1,21 miliardy eur (30,8 miliardy korun). Na vině jsou zejména odpisy právě v souvislosti s odchodem z ruského trhu.

Siemens oznámil, že kvůli ukončení podnikání v Rusku zaúčtoval odpisy v objemu 600 milionů eur. Tržby ale ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o sedm procent na 17,04 miliardy eur, objem zakázek pak o 32 procent na 20,98 miliardy eur. Druhé finanční čtvrtletí skončilo 31. března.

Německý koncern je zatím poslední v řadě firem, které se na ruskou agresi rozhodly zareagovat ukončením nebo alespoň omezením obchodních vztahů v Rusku. Patří k nim například pivovarnické skupiny Anheuser-Busch InBev a Carlsberg, prodejci sportovního oblečení, jako je Adidas, některé automobilky, například Renault, a rovněž banky. Moskva zahájila invazi 24. února.

Siemens teď začal v Rusku ukončovat všechny své průmyslové aktivity. Po invazi jen pozastavil nové projekty a dodávky do Ruska. „Dnes jsme oznámili rozhodnutí ukončit v Rusku naše průmyslové obchodní aktivity, a to podle stanoveného plánu,“ uvedl šéf Siemensu Roland Busch.

Siemens eHighway

Video placeholde
• VTM.cz

Německý koncern v Rusku zaměstnává asi 3000 lidí, zaměřuje se tam na výrobu a servis vysokorychlostních vlaků. V důsledku sankcí, které vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu zavedly západní země, má Siemens výpadek v tržbách kolem 200 milionů eur.

Poptávka po zařízeních Siemensu ale ve světě zůstává vysoká. Díky tomu firma potvrdila celoroční výhled, u tržeb očekává růst o šest až osm procent.