Síkela chce po ERÚ návrhy na řešení současné situace na trhu energií

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) (8.12.2021)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) (8.12.2021) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Uvádění do rezortů: Premiér Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) po Karlu Havlíčkovi (17.12.2021)
Jednání vlády o energiích, platech i koronavirových opatřeních: Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) (29.12.2021)
3
Fotogalerie

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) požaduje od Energetického regulačního úřadu (ERÚ), aby předložil návrhy řešení současné situace na energetickém trhu. Úřad je má dodat do 14 dnů. Do jednoho měsíce pak Síkela chce dostat strategický výhled, případně i konkrétní legislativní návrhy. Řekl to dnes novinářům po jednání se zástupci ERÚ.

"Musíme se zamyslet nad tím, jestli ta regulace energetického trhu je dostatečná, zejména v oblasti ochrany spotřebitele," řekl Síkela. V režimu dodavatele poslední instance (DPI) podle něj skončilo přes milion zákazníků, jako hlavní důvod se uvádí zvýšení velkoobchodních cen energií. Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, která dodávala energie zhruba 900 tisíc klientům, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Následně skončili i další menší dodavatelé.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub