Síkela chce řešit energie evropským řešením. Prosadit to brzy je nereálné, varuje analytik

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela musí řešit zvyšující se ceny energií.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela musí řešit zvyšující se ceny energií. Zdroj: Profimedia.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navrhuje celoevropský strop cen energií.
2
Fotogalerie

Likvidační ceny energií na burze, které se zcela vymkly kontrole, už nelze řešit v rámci jednotlivých států, ale pouze na úrovni Evropské komise, domnívá se český  ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Hlavní zbraní má být oddělení ceny plynu od ceny elektřiny. Příští pátek chce toto opatření probrat na mimořádné schůzi evropské rady pro energetiku.

Cena ročního kontraktu elektřiny na německé burze, která je pro český trh klíčová, v pondělí poprvé překročila úroveň jednoho tisíce eur za megawatthodinu. To je desetkrát více než loni touto dobou. U plynu, u něhož se sleduje měsíční dodávka na nizozemské burze, cena vzrostla meziročně podobným tempem, přičemž v pondělí se pohybovala kolem 300 eur za megawatthodinu.

Síkela chce zmírnit vliv ceny plynu na cenu elektřiny tím, že by zastropoval ceny plynu využívaného elektrárnami. Rozdíl mezi tržní a zastropovanou cenou plynu by dotoval. „Tímto krokem zabráníme tomu, aby ruský prezident Vladimir Putin plynovou politikou diktoval i evropské ceny elektřiny,“ vysvětloval. Vysoká cena plynu by tak zůstala neregulovaná nejen pro domácnosti a podniky, ale například i pro výrobu tepla.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!