Sikorsky získal mnohamiliardovou zakázku na vrtulníky

Legendární vrtulník UH-60 Black Hawk.

Legendární vrtulník UH-60 Black Hawk. Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Sikorsky Aircraft podepsala pětiletý kontrakt za 7,3 miliardy dolarů (více než 148 miliardkorun) na dodávku vrtulníků Black Hawk H-60 a dalších variant. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na zdroje blízké firmě. Helikoptéry si objednalo několik složek americké armády.

Sikorsky Aircraft je součástí skupiny United Technologies. Zakázka je o to významnější, že americká administrativa nyní výrazně omezuje výdaje na obranu. Řada firem tak zůstává bez předem avizovaných zakázek a některé se nedočkají obnovení dříve uzavřených kontraktů.

Objednané helikoptéry využije armáda, námořnictvo a letectvo. Kontraktem se aktivuje několikaletá státní zakázka, kterou už dříve schválil Kongres, když posuzoval návrh rozpočtu Pentagonu na letošní fiskální rok. Součástí smlouvy je podle zdrojů i opce na nákup doplňkových služeb za jednu až dvě miliardy dolarů. Pro firmu Sikorsky vyrábějí komponenty i v Aeru Vodochody.

Ladislav Šimek: Aero si ve světě získává pověst mistra překvapení

Sikorsky dostal zakázku v předvečer zahájení mezinárodního aerosalonu v britském Farnborough, kde se letos očekává souboj mezi výrobci dopravních letadel Airbus a Boeing. Výrobci vojenské techniky se zřejmě budou muset spolehnout na zakázky ze zemí, které vykazují silný růst a nepotýkají se s takovými finančními problémy jako západní země.