Sklo ze severu Čech září i na mořích a oceánech. Nahlédněte do provozu Preciosy

Video placeholde
Ve sklárně Preciosa
Zakládacví listiny podniku
Ve sklárně Preciosa
Ve sklárně Preciosa
Ve sklárně Preciosa
20
Fotogalerie

České sklo je ve světě pojem. Významný podíl na tom má mimo jiné produkce severočeské Preciosy, která zdobí i luxusní jachty a zaoceánské lodě. Do provozu sklárny nahlédněte prostřednictvím videa.

Celý sklářský proces v Preciose začíná roztavením hromady písku a různých příměsí podle tajné receptury. Sklovinu z pece, která žhne teplotou až 1400 stupňů, pak skláři natáčejí na píšťaly jako med, vyfukují a tvarují ve formách. Každý pohyb je naprosto přesný a rychlý. Sklo nesmí před dokončením výrobku vychladnout. Tak se rodí i nejnáročnější lustry a svítidla určená na luxusní jachty a zaoceánské lodě.

„Náš unikátní program Maritime se specializuje na výrobu široké škály světelných objektů se speciálními požadavky, které vyžaduje jejich přítomnost na palubě. Jsou to originální instalace, nástěníky, dekorativní lampy, ozdobné vykládání nábytku a podlah nebo řešení pro sloupy a balustrády,“ říká Pavel Kadleček, ředitel Preciosy pro Evropu.

Dosud největší instalace, kterou pro interiér lodi v podniku vytvořili, nyní svítí na jachtě Norwegian Bliss, která byla dokončena v dubnu 2018 a je devátou největší výletní jachtou na světě.