Škoda Auto loni vytvořila rekordních 1650 nových pracovních míst

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi Zdroj: ctk

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto loni vytvořila 1650 nových pracovních míst, nejvíc v historii. Na konci roku zaměstnávala rekordních 25 821 lidí. Na konci roku 2010 Škoda Auto zaměstnávala podle výroční zprávy 24.714 lidí.

Firma loni zaznamenala více než 21 tisíc uchazečů o práci, uvedl tiskový mluvčí společnosti Jozef Baláž. „Tento vývoj je výrazem naší růstové strategie. V příštích letech chceme výrazně přidat a zvýšit celosvětové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů za rok. Abychom tohoto cíle dosáhli, potřebujeme silný tým, v němž bude každá pozice správně obsazena,“ uvedl člen představenstva Škoda Bohdan Wojnar.

Loňských více než 21 tisíc uchazečů z 24 zemí o práci v automobilce svědčí podle Baláže o atraktivitě firmy pro externí zájemce. Získávání nových pracovníků se snaží společnost podpořit i prostřednictvím sociální sítě Facebook. V rámci péče o personál se loni konalo téměř 3600 odborných kurzů, jež navštívilo 80 tisíc účastníků. Ve firemním odborném učilišti a na vysoké škole si automobilka připravuje 1800 mladých talentů, dodal Baláž.

V letošním roce plánuje podle mluvčího společnost další posílení investic a činnosti v domácích závodech. Kolik nových zaměstnanců letos automobilka přijme, není zatím jasné, výsledek závisí zejména na poptávce po osobních vozech, na vývoji globálního hospodářství a dalších faktorech, upřesnil Baláž.

Škoda Auto se jako významný zaměstnavatel rozhodující měrou podílí na relativně nízké míře nezaměstnanosti v okrese Mladá Boleslav, která na konci roku 2011 byla podle statistických údajů 4,6 procenta. Míra nezaměstnanosti v celé republice byla na konci loňského roku 8,6 procenta.