Škoda Auto příští rok představí elektrické SUV Epiq. Bude za polovinu ceny Enyaqu

Škoda Epiq

Škoda Epiq Zdroj: Škoda

Škoda Epiq
Škoda Epiq
Škoda Epiq
Škoda Epiq
Škoda Epiq
13
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto v příštím roce představí malé městské elektrické SUV pod názvem Epiq s cenou kolem 25 tisíc eur, tedy v přepočtu za zhruba 600 tisíc Kč. Vůz o délce 4,1 metru má mít dojezd přes 400 km. Malý crossover, jehož designovou studii dnes firma zveřejnila, bude stát asi polovinu ceny současného jediného elektromobilu Škody Enyaq. Škoda Auto studii představila na dnešní on-line tiskové konferenci.

„Připravovaná Škoda Epiq nabídne za velmi atraktivní cenu výjimečnou hodnotu a prostorný interiér v kompaktní karoserii. Nasloucháme našim zákazníkům a proto rozšiřujeme portfolio čistě elektrických vozů do segmentu malých automobilů. Designová studie modelu Škoda Epiq přináší moderní design spojený s velkým dojezdem a uživatelsky přívětivými technologiemi. Klíčovým aspektem přitom zůstává cenová dostupnost," uvedl Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

Malý městský crossover Škoda Epiq s délkou 4,1 metru nabídne dostatek prostoru pro pět osob a zavazadlový prostor o objemu až 490 l. Po stranách masky TechDeck Face se nachází LED moduly ve tvaru písmene T s dvojí funkcí denního svícení a směrových světel. Přední světlomety jsou umístěny v nižší, sekundární poloze. Jejich světelné moduly disponují technologií LED Matrix a designem, který se inspiroval kubismem. Součástí robustního předního nárazníku je spojler lakovaný v odstínu Unique Dark Chrome. Boční pohled na vůz charakterizuje výrazná, vysoko umístěná linka, která zdůrazňuje mohutné boky vozu a vizuálně odděluje prosklené horní partie od zbytku karoserie.

Na dvouramenném volantu se objevuje nový nápis Škoda, stejně jako fyzická tlačítka a otočné ovladače usnadňující ovládání základních funkcí za jízdy. Uživatelský zážitek podle firmy také rozšiřuje mobilní digitální klíč, jenž umožňuje nastavení prostřednictvím chytrého mobilního telefonu. Škoda Epiq také podporuje obousměrné nabíjení, což z vozu učiní pojízdné elektrické úložiště, které může energii poskytovat domácím a jiným spotřebičům.

Video placeholde
Škoda Epiq • Škoda

Škoda Epiq se podle Škoda Auto stane milníkem v historii značky, což zdůrazňuje také její výrazné a snadno rozeznatelné jméno. Počáteční písmeno „E“ značí elektrický model Škoda, zatímco písmeno „Q“ na konci řadí vůz do rodiny SUV. Slovo „Epiq“ je odvozené ze starořeckého slova „epos“, píše Škoda Auto ve své tiskové zprávě.

Malý městský crossover bude vyráběný v továrně Seatu ve španělské Pamploně jakožto společný projekt vývoje a výroby značek Škoda, Cupra a Volkswagen, které tvoří skupinu objemových značek Core koncernu Volkswagen. Škoda Auto již dříve oznámila, že investuje do své transformace v oblasti elektromobility v nadcházejících letech 5,6 miliardy eur (v přepočtu zhruba 141 miliard korun).

Letos na podzim pak automobilka představí model Elroq. Ten bude prvním ze šesti nových elektrických modelů, které chce automobilka uvést v nejbližších letech.