Škoda Auto spustila v Kvasinách sériovou výrobu nového kodiaqu. Denně vyrobí až 410 vozů

Škoda Kodiaq

Škoda Kodiaq Zdroj: Škoda

Výroba Škody Kodiaq
Škoda Auto v Kvasinách spouští výrobu nové generace SUV Kodiaq.
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
6
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto zahájila v závodě Kvasiny na Rychnovsku sériovou výrobu druhé generace SUV modelu Kodiaq. Do přestavby výrobní linky a modernizace montáže a svařovny investovala 1,22 miliardy korun. První generaci kodiaqu automobilka v Kvasinách začala vyrábět na podzim 2016.

Výroba modelu Kodiaq bude na stejné lince jako dosud. Již z ní ale nesjíždějí modely Superb, jejichž produkci s nástupem čtvrté generace automobilka přesunula do závodu Volkswagen v Bratislavě. Tím kvasinský závod získal místo pro roční výrobu dalších 150 tisíc kusů SUV modelů Kodiaq a Karoq. Denní produkce modelu Kodiaq by měla činit až 410 vozů.

„Přestavba výrobní linky se týkala například manipulátorů, montáže podvozků, dopravníkových technologií, úpravy robotů, které nanášejí okenní lepidlo,“ uvedla Škoda. Součástí investic byly i úpravy pro výrobu verze Kodiaq iV s plug-in hybridním pohonem.

Od roku 2016 vyrobila Škoda přes 870 tisíc kusů modelu Kodiaq. Vedle Kvasin se na výrobě podílely i závody na Ukrajině, v Číně a do zastavení výroby v březnu 2022 také v Rusku.

Předloni automobilka v závodě v Kvasinách vyrobila 221 tisíc vozů Superb, Superb Combi, Superb iV, Karoq a Kodiaq. Dosud nejvíce, 320 tisíc automobilů, Kvasiny vyrobily v roce 2019. Hlavní závod v Mladé Boleslavi předloni vyrobil 415 tisíc aut.

Automobilka v Kvasinách dává práci asi 9000 lidem, závod je největším zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji. Kvasiny by měly být závodem, kde bude Škoda Auto v Česku nejdéle vyrábět vozy se spalovacími motory.

Výroba Škody KodiaqVýroba Škody Kodiaq|Škoda