Škoda Auto zdražuje. Ceny stoupnou o desítky tisíc, Kodiaq vždy vyjde na sedmimístnou sumu

Výroba Škody Kodiaq

Výroba Škody Kodiaq Zdroj: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto po čtrnácti měssích plošně přepisuje ceníky. Zdražují všechny modely, některé jen mírně, jiné o vyšší desítky tisíc. Výrobce se odvolává na růst nákladů a slibuje, že zdražení bude kompenzovat bohatší výbava vozů.

Za poslední měsíce docházelo v cenících mladoboleslavské automobilky pouze k drobným úpravám. Plošně se Škoda rozhodla pro změny poprvé od listopadu 2021. Zdražením reaguje nejen na rostoucí inflaci, ale i výrazný nárůst cen vstupních surovin a energií.

„Automobilka Škoda Auto musí čelit výraznému navýšení nákladů. Podnikáme průběžně ta nejlepší možná protiopatření k minimalizaci dopadů tohoto vývoje, mimo jiné prostřednictvím zajišťovacích transakcí a dlouhodobých smluv s našimi dodavateli,“ uvádí vedoucí českého zastoupení Škody Jiří Maláček.

„Tato opatření sice snižují dopady zvýšení cen na naši činnost, bohužel je však nemohou plně kompenzovat. I přes všechny zmíněné vlivy jsme dokázali držet pro celý trh stabilní ceny po dobu 14 měsíců. Od druhé poloviny ledna přistupujeme ke změnám prodejních programů, které u některých modelových řad přinesou zdražení, které nicméně ani zdaleka nedosáhne úrovně současné míry inflace. Zároveň se zvýšením cen dostane rovněž většina modelů do základní výbavy další prvky,“ dodává Maláček.

Podívejte se na výrobu Škody Octavia

Video placeholde
Projekt Magic Eye - Škoda Auto • ŠKODA Česká republika

Kompenzace pro zákazníky v podobě nové výbavy se netýká všech modelů. Složení jednotlivých výbavových stupňů se nemění například u kompaktního SUV Karoq, kde cena napříč všemi deriváty vzrostla o 27 tisíc. Stejná je situace také u Superbu, který zdražil o 30 tisíc korun, a Enyaqu, kde si zákazníci připlatí 60 tisíc korun.

Nejvýrazněji se zdražení podepsalo na Kodiaqu, který zaznamenává nárůst ceny o 86 tisíc korun. I cenovka nejlevnější verze SUV Kodiaq se tak dostane daleko přes milion korun, byť dostane nové výbavové prvky.

Bestseller zdraží o 45 až 85 tisíc

Navýšení cen se nevyhnulo ani Octavii, nejžádanějšímu modelu v nabídce mladoboleslavské značky. Vstupní výbava Active je dnes dražší o 50 tisíc korun. U vyšších výbavových stupňů si kupci připlatí 45 tisíc až 85 tisíc korun.

Ušetřeny nezůstanou ani menší modely v nabídce. Z nich se zdražení nejvíce dotkne Kamiqu. Ještě loni jste motorizaci 1.0 TSI (70 kW) koupili od 427 900 korun, letos už to bude 479 900 korun.

Scala podražila o 42 tisíc korun. A nejmenší Fabia zdraží o dvacet až čtyřicet tisíc korun. 

Článek vyšel na Auto.cz >>>